Efektywne Mikroorganizmy (4)

Efektywne Mikroorganizmy (4)

Nowe zastosowania EM – efektywnych mikroorganizmów

Pierwszą dziedziną, w której technologia EM odniosła sukcesy, była produkcja żywności. Ale efektywne mikroorganizmy nadały też nowy kierunek przetwórstwu i  przechowalnictwu. Jeśli bowiem substancje przeciw-utleniające wytworzone z EM-X zmiesza się z plastikiem, następnie wyprodukuje się z tego torebki foliowe, żywność w nich przechowywana dłużej utrzyma świeżość. Taki plastik jest już produkowany w Japonii. Ryż pakowany w te torebki przez lata pozostaje świeży – zapewniają naukowcy. Kolejną zaletą jest to, że w przypadku tak przechowywanej żywności zbędne są konserwanty.

Mikroorganizmy są też wykorzystywane w budownictwie. Jeśli do cementu doda się 1 % proszku ceramicznego, beton szybciej stwardnieje, konstrukcja nie będzie rdzewieć. „Jeśli na takiej posadzce przechowuje się żywność, np. ryż czy zboże, i przykryje się ją folią, która jest także wyprodukowana z EM, w takich warunkach produkty mogą być przechowywane długo bez strat jakości” – przekonuje Franz Peter Mau w książce Niezwykłe rezultaty stosowania EM.

W Japonii produkuje się bawełniane tkaniny z  plastikowym włóknem EM. Z kolei, ze względu na czystość produktu i jego zdolności zapobiegania utlenianiu, EM-X zaczęto stosować jako środek oczyszczający w mechanice precyzyjnej. Japończycy stosują ceramikę do budowy elektrycznych urządzeń domowych, komputerów, telefonów komórkowych. Prof. Higa twierdzi, że EM-X jest w stanie zniwelować szkodliwe promieniowanie elektromagnetyczne i ultrafioletowe, zapobiega występowaniu statycznej elektryczności i zmniejsza opór elektryczny. Najnowszym „dzieckiem” profesora Higi jest EM-Z, produkt przeznaczony dla przemysłu i sektora energetyki, stosowany m.in. do budowy dróg i mieszkań oraz jako dodatek do oleju napędowego i paliw w celu podniesienia ich wydajności oraz trwałości.

Superwyłapywacz wolnych rodników

W trakcie badań nad zastosowaniem EM prof. Higa doszedł do wniosku, że wszystkie mikroorganizmy podczas swej aktywności wydzielają substancje o silnym działaniu antyutleniającym. Opracował nową formułę: napój EM-X Gold o  korzystnym wpływie na zdrowie człowieka. Płyn ten nie zawiera mikroorganizmów, tylko produkty ich przemiany materii. Powstał w wyniku fermentacji otrąb ryżowych, wodorostów, brązowego ryżu i owocu papai przy udziale mikroorganizmów. Zawiera witaminy, składniki mineralne, enzymy, aminokwasy i związki wspierające regenerację organizmu. Zawarte w napoju antyutleniacze oczyszczają ustrój z toksyn i wolnych rodników, poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego, spowalniają procesy starzenia, zmniejszają zmęczenie, stymulują proces zdrowienia, zwiększają wytrzymałość psychiczną i  fizyczną. Wśród obecnych w EM-X Gold antyoksydantów są flawonoidy, saponiny, ubichinon (koenzym Q10), likopen, tokoferole (witamina E) oraz gamma oryzanol.

Powstawanie wielu chorób oraz starzenie się organizmu jest związane z utlenianiem. Część niezbędnego dla życia tlenu zmienia się w ustroju w aktywny tlen, z którego powstają wolne rodniki. Zdrowy organizm ma wystarczającą ilość antyutleniaczy dbających o to, by wolne rodniki nie mogły zaszkodzić. Jednak większość ludzi jest zbyt obciążona negatywnymi czynnikami: od zanieczyszczenia powietrza, trucizn środowiskowych i promieniowania elektromagnetycznego, przez niewłaściwą dietę, dodatki do żywności, pozostałości nawozów sztucznych i środków ochrony roślin, farmaceutyki, po czynniki stresu. Rak i wiele innych chorób bezpośrednio lub pośrednio wiążą się ze zniszczeniem komórek przez wolne rodniki. Przez zażywanie antyutleniaczy można zapobiegać tym procesom.

Kliniki w wielu krajach prowadzą badania nad skutecznością EM-X Gold w leczeniu ciężkich chorób. Jednym z pierwszych lekarzy, który prowadził badania kliniczne, jest dr Shigeru Tanaka. W  książce pt. EM-X opisuje przypadki pacjentów z nowotworami, cukrzycą, chorobami reumatoidalnymi, układu nerwowego (Parkinsona i Alzheimera), uszkodzeniem wątroby. Podkreśla, że EM-X jest najsilniejszym znanym mu antyutleniaczem. Stosowany z innymi lekami osłabia działanie uboczne farmaceutyków, dzięki czemu środki te mogą w pełni zadziałać.

Podczas prowadzonych w USA badań nad krwią ludzką zauważono, że dzięki obecności EM-X aktywność komórek NK (Natural Killer – naturalni zabójcy) zwalczających komórki nowotworowe, jest podwyższona o 20-30 %. Wyjaśnia to skuteczność EM-X w leczeniu raka. Należy jednak pamiętać, że EM-X nie jest lekiem, a odżywczym napojem, jego stosowanie powinno odbyć się po konsultacji z lekarzem.

Katarzyna Siejka

Materiały dzięki uprzejmości Wydawnictwu Kwartalnika PORADY NA ZDROWIE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge